Jest dobrze! Smaczne placki, chociaż nie jest to klasyczna napoletana. Miła i szybka obsługa nawet w weekend na mega plus 🙂
BeL to nie jest dla nas zwykły projekt…
BeL to nie jest dla nas zwykły projekt…
Jako restauracja BeL istnieje od marca 2024 roku na terenie dawnych Lubelskich Zakładów Tytoniowych, jednak sam koncept jest kontynuacją pizzerii Bianca e Livia otwartej we wrześniu 2020 roku przy ul. Pana Balcera 6.
Wówczas, z początku mała rodzinna pizzeria powoli (ze względu na czas pandemii coronavirusa – bardzo powoli 😉) zyskiwała w oczach lubelskich koneserów pizzy, których z każdym kolejnym dniem przybywało.
Po kilku latach malutki lokal na jednym z lubelskich osiedli zaczął być za mały na aspiracje i plany właścicieli, w związku z czym podjęto decyzję, o przeniesieniu się do dużo większego lokalu, który poza samym rozmiarem dodawał też wiele możliwości, jak rozwój kuchni (już nie tylko pizza, ale także cały wachlarz włoskiej kuchni), ogródek w sezonie letnim czy duży parking dla gości – a więc rzeczy, których zdecydowanie brakowało w poprzedniej lokalizacji.
Tak powstała restauracja BeL – pizza and more, która, mamy nadzieję, zaspokoi Państwa wszelkie oczekiwania kulinarne.
Z pozdrowieniami,
Wojciech Kwiatkowski
„W środku zakładowej przestrzeni, gdzie kiedyś dzwoniły dźwięki codziennej rutyny, teraz rozbrzmiewają nuty włoskiego klimatu i smaków.
Dodając odrobinę nowoczesności przerobiłyśmy dawną stołówkę w przytulną restaurację, ale historia tego miejsca wciąż żyje w jego wnętrzu. W hołdzie dla przeszłości poprosiłyśmy artystów o uwiecznienie na ścianach wizerunków dawnych pracowników tytoniowych fermentowni. Ich uśmiechy i spojrzenia przypominają nam o ludziach, którzy tworzyli to niemalże 100 letnie miejsce.
Stare krzesła, lampy i drewno znalezione na miejscu zostały odnowione i zyskały nowe życie zachowując przy tym swój niepowtarzalny urok.
BeL to nie jest dla nas zwykły projekt, ale opowieść o upływie czasu i przemianie, które wciąż trwają pozostawiając niezapomniane wspomnienia w sercach gości tym razem w naszej interpretacji tytoniowo-włoskiej trattorii.”
Aga i Iwka
Zamów online i spróbuj prawdziwej pizzy neapolitańskiej, przygotowanej z produktów sprowadzanych prosto z Włoch. Odkryj także inne dania inspirowane włoską kuchnią!
Pizza neapolitańska jako jedyny rodzaj pizzy na świecie została w 2010 roku uznana za wyrób tradycyjny, z certyfikatem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. W 2017 roku została wpisana na listę światowego niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. Napoletana, jak powszechnie jest nazywany ten rodzaj pizzy posiada nawet własna federacje AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), która broni sekretu i niepowtarzalności pizzy neapolitańskiej. W naszym lokalu przygotowujemy na Państwa oczach pizzę zgodnie ze wszystkimi wytycznymi tej federacji, a sama pizza wypiekana jest w pierwszym na świecie modelu pieca elektrycznego certyfikowanego przez AVPN.
Liczymy, że nasza pizza (oraz inne dania) przypadną Państwu do gustu.
Pizza Napoletana przygotowywana z najwyższej jakości produktów sprowadzanych bezpośrednio z Włoch. Oraz wiele więcej!
Absolutnie doskonała pizza, składniki wysokiej jakości, przepyszna oliwa, szybka obsługa mimo dużego ruchu. Jedyny minus miejsca to ogródek, gdzie stoi tylko jeden parasol a większość stolików jest w pełnym słońcu. Kto lubi włoskie jedzonko, ale niekoniecznie włoskie upały, niech lepiej rezerwuje miejsce w środku 😉
Przepyszna pizza a dodatkowo bardzo miła obsługa, polecam 😄
Edit: po przeniesieniu się restauracji do nowej lokalizacji jestem wręcz zauroczona tym miejscem, do którego z pewnością będę wracać! Dużo większy lokal z fajnym wystrojem PRL, miejsce z fajną historią zakładową (dawna stołówka pracownicza) ogródek, dużo roślinek, duży piec do pizzy w widocznym dla klienta miejscu – no bajka! Serdecznie polecam i do zobaczenia! 😍
Spragnieni innego jedzenia niż to świąteczne odwiedziliśmy to miejsce w sobotnie popołudnie.Od wejścia zostaliśmy powitani przez miłą kelnerkę. Makaron z grzybami dobry, ale mógłby być lepiej doprawiony. Pizza bardzo dobra, chyba jedna z lepszych w Lublinie. Bardzo dobra obsługa. Pani kelnerka profesjonalna i zaangażowana. Zdecydowanie polecamy i pozdrawiamy panią kelnerkę, która umiliła nasz dzień.
Dotychczas testowaliśmy tylko w dostawie i jedynie sałatki, ale jest klasa. Sałatka z rostbefem to mistrzostwo – ktoś tam ewidentnie ma smak. Cezar również pyszna, czuć jakość i to najważniejsze. Musimy spróbować innych rzeczy już na miejscu i na pewno niedługo odwiedzimy. Szacun dla Pana dostawcy, że zadzwonił i przeprosił za opóźnienie oraz za strój Mikołaja (zamówienia z 6 grudnia) – w takich pozornie małych rzeczach widać zaangażowanie i dbałość o klienta. Trzymajcie poziom Ludziska 🙂
Pierwszy raz ze swoją rodziną spróbowaliśmy pizzę w tej restauracji. Ponieważ tu naprawdę duży wybór, kelnerka, miła dziewczyna, pomogła nam złożyć zamówienie. Wzięliśmy na wynos dwie różne pizzy i byliśmy zdziwione, jak szybko, już za parę minut, były gotowe. Razem z tym okazały się przepyszne, cienkie ciasto rozpływało się w ustach. Jedyna wada – dwie pizzy dla nas okazało się za mało)))